1 Ingrediente:
2 copane de rață,
6 cartofi mici,
1 sfeclă roșie,
2 linguri unt,
3 fire de cimbru,
sare,
piper proaspăt măcinat.
Preparare:
Copanele de rață se spală bine și se pun la fiert în apă rece cu un praf de sare pentru 20-30 minute.
Cartofii se spală bine și se pun la fiert în apă rece pentru 15 minute.
Sfecla se curăță de coajă (atenție că vă pătați rău - de preferat să folosiți mănuși de plastic) și se pune la fiert pentru 15 minute.
Într-o tavă punem copanele și cartofii întregi.
Condimentăm cu sare și piper proaspăt măcinat.
Stropim totul cu unt topit și punem în tavă și cele 3 fire de cimbru proaspăt.
Se dă la cuptor pentru 30 minute la 200 grade C.
Servim fierbinte cu rondele de sfeclă roșie.
Poftă buna!
2 Ingrediente:
- 1 rata de 1,5 kg
- 4 catei de usturoi
- 4 fire de cimbrisor proaspat
- 20 ml ulei de masline
- sare, piper
- cimbru uscat tocat marunt
Preparare:
Se spala rata, se sterge cu un sevet de bucatarie si se freaca cu sare. Se curata cateii de usturoi, se cresteaza pe jumatate si se baga in cavitatea ratei impreuna cu o lingurita de sare si firele de cimbrisor proaspat. Se aseaza rata intr-o tava, se presara cu cimbru, piper si ulei, se adauga o cana de apa, se acopera cu folie si se introduce tava in cuptorul incins in prealabil. Dupa aproximativ 30 de minute se ia jos folia, se intoarce rata pe pareta cealalta, se acopera din nou cu folie si se mai lasa asa 30 de minute in cuptor. Dupa ce carnea a inceput sa se desprinda de pe os se inlatura folia si se lasa sa se prajeaza in cuptor inca 1 ora, timp in care se intoarce de pe o parte pe alta si se stropeste cu propria grasime infierbantata din tava. Se rumeneste bine si apoi se serveste impreuna cu o garnitura de cartofi piure si neaparat muraturi...pofta buna!
3 Ingrediente:
1 piept de rata,
100 ml ulei,
1 ceapa mare,
1/2 telina mica,
200 g castraveciori,
1 lingura bulion,
1 lingura faina,
100 ml vin,
1/2 lingurita mustar iute,
2 linguri otet de vin,
1 foaie de dafin,
cimbru,
sare,
piper.
Preparare:
Rata daca e batrana se pune la fiert.
Sau se poate face o marinata si lasata peste noapte la macerat.
Marinata trebuie sa contina: 1 ceapa, 1 telina, 1 morcov, cateva boabe de piper, 2-3 foi de dafin, 100 ml vin rosu si sare
Pieptul de rata se feliaza, se prajeste in ulei pe ambele parti.
Scoatem bucatile de carne din cratita, iar in uleiul ramas calim ceapa taiata marunt.
Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam telina tocata marunt, faina, bulionul si stingem cu 1-2 cani de apa (sau zeama de la marinata).
Adaugam bucatile de carne.
Adaugam castravetii curatati de coaja si tocati foarte marunt (sau da-ti pe razatoarea mica).
Se adauga cimbru dupa gust, foaia de dafin, piper, mustar si lasam la foc mic 10-15 minute.
Pe urma adaugam vinul, otetul si condimentam cu sare.
Servim fierbinte cu garnitura de cartofi natur, stropiti cu unt si presarati cu patrunjel verde tocat marunt.
4 Ingrediente:
1 pulpă de raţă
50 g margarină
2 linguri miere
sare
piper măcinat
Preparare:
Cureţi carnea si o intepi cu furculita din loc in loc si pui cu margarina. Asezi pe un grătar, deasupra unei tăvi în care se scurge grăsimea topită în timpul coptului. O pui în cuptorul încins şi o laşi 60 de minute.
Intre timp, întorci carnea şi scurgi grăsimea din tavă, pe care apoi o amesteci cu miere şi cu ea ungi carnea de mai multe ori pe timpul coacerii până în momentul în care este rumenită.
5 Ingrediente:
- piept de rata(cca.400g),
-o ceapa mica,
-50 ml vin alb sec,
-o lingurita de zahar tos,
-doua portocale,
-zeama de la o portocala ,
-zeama de la jumatate de lamaie,
-piper boabe,
-sare,
-o lingurita de unt,
-un praf oregano(sau cimbru)
Preparare:
Pieptul de rata se spala si se dezoseaza lasandu-i
pielea.Se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu zeama de lamaie.Daca este posibil il puteti lasa sa se odihneasca asa vreo 2-3 ore la rece(eu l-am lasat peste noapte). Se prajeste in unt pe ambele fete pana se rumeneste bine dupa care se scoate si se lasa sa se racoreasca pentru a putea fi feliat.
Se pastreeaza o parte din grasimea rezultata in care se caleste putin ceapa tocata foarte marunt, se adauga zaharul si se lasa sa se topeasca, apoi cele doua portocale curatate de coaja(neaparat pielita alba)si feliate. Dupa cateva minute se stinge cu sucul de portocala.Deoarece carnea de rata este mai tare am preferat sa feliez pieptul inainte de montare, asa ca am pus feliile in sos, le-am adaugat vinul si le-am lasat la foc mic sa fiarba acoperit pentru a nu se evapora rapid. Daca este nevoie se poate adauga supa de pui.
In timpul fierberii se adauga piperul boabe si se potriveste de sare.Carnea trebuie sa se patunda bine dar nu sa se sfarame.
Rata cu portocale va avea un sos dulce-acrisor, bine aromat si chiar daca am "simplificat-o" putin nu cred ca si-a pierdut cu nimic din savoare. Daca nu va place aspectul portocalelor din sos puteti orna cu portocala proaspata.
7 Rata pe varza
ingrediente:Raţa – 2,3 – 2,5 kg
Morcovi – 0,3 kg
Sare – 5 gr.
Piper - 10 gr.
Boia dulce – 10 gr.
Enibahar – 4 gr.
Chimen – 3 gr.
Coriandru – 3 gr.
Cimbru - 10 gr.
Foi de dafin – 3 gr.
Ceapă - 0,4 kg
Usturoi - 80 gr. (opţional)
Varză acră – 3-4 kg
Suc de roşii – 0,75 L
Coniac - 30 ml sau Vin alb demidulce - 100 ml. pt. baiţ (opţional)
Dificultate:
medie Timp preparare:2 ore
Rata se curata de tepi, alte resturi ramase de la ciupelit.
Se scot pulpele intregi, aripile intregi si pieptul in jumatati, cu tot cu piele (se dezoseaza direct). Pulpele si pieptul se cresteaza in cruce, fara a despielita pasarea. Condimentele impreuna cu sarea se pun in rasnita si se macina marunt. Intr-un vas se pune circa 30 ml coniac ori 100 ml vin alb demidulce, baitul pentru pasare.
Usturoiul zdrobit se amesteca cu condimentele si se freaca bine pieptul, pulpele si aripile ratoiului, dupa care se pun la frigider pentru circa 2 ore in bait. [Din spatele ratei se poate face o supa de pasare (intr-o oala se pune spatele, sare dupa gust, 2-3 morcovi, 1 pastarnac. 1 ceapa si 2-3 catei usturoi si se fierb circa 90 minute) cu taitei.]
Grasimea (si pielea in surplus) de pe rata, se topeste intr-o tigaie pentru a obtine grasimea in care se va face mancarea. Jumarutele se scot separat pe o farfurie. In grasimea rezultata se prajesc pieptul, pulpele si aripile pana schimba culoarea, dupa care se scot pe o farfurie.
Toata grasimea se pune intr-o oala mare in care urmeaza a fi introdusa toata compozitia. Ceapa se taie marunt, morcovii se taie rondele si se calesc usor impreuna cu jumarutele de rata (in grasimea rezultata de pe piept, pulpe si aripi), dupa care se adauga varza acra (spalata bine in 3-4 ape pentru a nu fi sarata). Dupa circa 20 minute se adauga sucul de rosii si se mai lasa 2 minute pe foc moale.
Carnea (pieptul, pulpele si aripile) se pune in vas deasupra verzei, dupa care se da la cuptor pentru circa 40 minute. Dupa 40 minute se verifica, iar carnea se introduce sub varza pentru inca 20 minute si se da din nou la cuptor.
Se verifica daca e facuta carnea, intepand usor cu furculita. Oala se scoate si se lasa la odihnit, 1 ora.
Pentru a fi savurat pieptul de rata se taie felii si se serveste cu varza, mamaliga si/sau ardei iute.